31 март 2012

Димна завеса

Брилянтно изпълнение!
Мислете си, че темата на седмицата е АЕЦ "Белене" - ще я строим, няма да я строим, ще правим паро-газова централа там, 7-ми блок на Козлодуй, Станишев е виновен, Борисов закопа ядрената енергетика у нас, Първанов се сети след 10 години в Президентството да иска референдум за АЕЦ "Белене", Костов се извади от нафталина, Мартин Димитров и той победител се писа ... ех, пушилка, пушилка! Димна завеса!
Че каква новина е това бе?! Ако беше толкова важно за България да сме я построили досега. Ако на руснаците толкова им се искаше да я построят тая централа, щяха да му навият гайките на Станишев за още 4 години и вече щяха да строят. 
На друго място е новината, и жалко, че цяла седмица не и отделих внимание - а ми беше пред очите и все се навивах да я отбележа в блога си.
Изминалата седмица не започна в понеделник, а в неделя. С едно интервю - на Бриго Аспарухов за предаването " Междуредие " по Дарик радио (на сайта интервюто е разделено на две - тук и тук): Втори мандат на ГЕРБ, но в коалиция дори с БСП, прогнозира Бриго Аспарухов.  Е да, интервюто е в неделя, а пушилката от Белене се вдигна от сряда насам. Голяма работа - я гледайте сега да порасъждаваме малко:
  1. Бриго Аспарухов беше нарочно издигнатата неизбираема кандидатура на БСП срещу Бойко Борисов през 2007 година - толкова неизбираема, че за пръв път БСП не само не стигна на балотаж в София, но и завърши трета на първия тур. Защо ли?
  2. Ако не беше изказването на Доган за разпределянето на финансовите порции в държавата и мажоритарния тарикатлък в последния момент, БСП и ГЕРБ щяха да повторят резултатите от изборите за европарламент - и сега съотношението в парламента щеше да бъде съвсем различно. Генералите трябваше да седнат на резервната скамейка.
  3.  Не само това - политическото генно инженерство вкара в парламента РЗС и беше на ръба да вкара и ЛИДЕР. Други сметки правеха тогава Станишев и Руменовците. Сега се очертава в парламента догодина да бъдат ГЕРБ, БСП, ДПС + евентуално Кунева (тя пък въз основа на какво, един Господ знае, ама българския народ очевидно още вярва в приказки). Генералите вече загряват край тъча.
  4. Конгресът на БСП още не е минал, но знакът към Борисов е ясен - който и да е начело, няма да мине без "генералите" в Партията - сещай се, снахо!
Отказът от АЕЦ "Белене" ще донесе негативи на Борисов - от една страна масовата част от българския народ още не може да прежали 3 и 4-ти блокове на Козлодуй, ракетите СС-23, разрушените ТКЗС-та и затворените заводи. Противниците на Белене са основно от електората на СДС/ДСБ, които едва ли ще гласуват за ГЕРБ от радост (те и сега толкова са гласували за Пожарната). 
И генералите са живнали малко, замирисало е на барут покрай тях!
Иначе голяма пушилка се вдигна, едните виновни, другите виновни, Тъпанарят от Банкя през пет минути дава изявления - пред пресата, в Парламента, накрая Станишев се оказа виновен, сметки глупости ... И пак две други новини останаха в сянка.
Ето я първата - Литва ще строи АЕЦ Висагинас - на цена около 5 млрд евро. Капацитетът на централата е около 3,4 MW. С две думи - по-евтина от Белене и с по-голям капацитет. Колкото и да е по-скъпа нашата, не са 20 млрд евро. Освен Литва в централата имат участие латвийска, естонска и полска компании (поляците май се отказаха). Първоначално изборът е бил върху руски строител (познайте кой), но ето, че литовското правителство е намерило начин да си осигури западен стратегически инвеститор (или много по-източен).
За пореден път се убеждавам, че литовците са пичове.
Втората ... ах, втората, втората ... Кучетата си лаят, керванът си върви! Атомни централи, газови централи, местене на реактори и прочие изпълнения - взаимни обвинения в национално предателство и работа в полза на чужди сили... Всичко това е за простолюдието, зрелища за тълпата и цирк за сметка на данъкоплатците. Я вижте: 4-часова опашка за поздрав към рожденика Доган. Да ви изглежда разтревожен, че няма да има ток след 10 години? Да ви изглежда загрижен, че ще се налага да внасяме? Празнува, човекът - животът продължава и без атомни централи. Доган гледайте бе, хора, Доган - не ви ли стана ясно, че от 20 години каквото Доган каже, това става? Което иде да рече, че централата в Белене е била обречена отдавна и че наистина не е имало келепир в нея. 
Въобще, в България такива опашки сме виждали само на погребенията на разни мутри - братя Илиеви например, Косьо Самоковеца и прочие бизнесмени. Е, и като се прощавахме с оригинала на "История славянобългарска", ама то пак си беше погребение откъдето и да го погледнеш. 
Чудя се, Азис колко ли народ ще събере, ако реши и той да празнува рожден ден?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!