23 август 2010

Низши организми

Биологията, и по-специално класифицирането на организмите никога не са ми били силна страна, предполагам че и с повечето хора е така. Всъщност може би само биолозите са в състояние без проблем да класифицират организъм - вид, род, семейство и прочие. Но дори на лаици като мен животът и природата помагат да се научат. Примери много.
Ето например едно такова безгръбначно - "певицата" Лияна. На нея не и казват, че е "златотърсачка", но си е чиста проба евтина ...точно така, правилно се досетихте. Селска. В зората на демокрацията се появи като певица, но честно казано единственото, което помня от него време свързано с нея е едно блеене, по точно рев като на гладна биволица (дядо ми, лека му пръст, гледаше биволици). Ако се разтърсите в Интернет, може би ще откриете някое и друго парче на Лияна, но като цяло творчеството и може да се определи като бутиково с чиста съвест. Като всяка една евтина селска ... точно така, Лиянчето има вграден компас с посока "Богати мъже" вместо Север. Така тя се захвана с Махмуд Йозджан, забременя и роди от него. Това сложи край на кариерата и като певица (връзката с Йозджан, не бременността. Просто Ориента си е Ориент - жената трябва да бъде боса, бременна и до печката.), а скоро след това Йозджан беше арестуван и затворен в затвора за наркотрафик. От тогава изминаха около 15 години, може и малко повече да са, но Йозджан и до ден днешен обяснява безуспешно как е затворен невинен в затвора. Лияна не пропя де, очевидно шамарите на Йозджан имат сила и от затвора. Това обаче не пречи редовно да се появяват новини за "певицата" Лияна. Е, в интерес на истината в последните години Лияна се мъчи да поизлъска западналия и имидж, тоест - отново се опитва да пропее. Гласа и се е ошлифовал и ли поне вече не е в селскостопанския диапазон. Всъщност, почти всяка една информация за споменатото същество е гарнирана с информацията,че Лияна е бивша лекоатлетка. Колко е бивша и колко лекоатлетка - не зная, но имам силни съмнения, че колкото е певица, толкова е въртяла и обиколки на пистата.
Второто безгръбначно е ...ама разбира се, как може дори да се съмнявате: Благо Георгиев. Освен че е известен с това, че е известен, Благо е и много набожен. Толкова набожен, че си е нашарил тялото с всякакви татуировки на Исус Христос, кръстове и прочие религиозни символи. Противно на каноните, ама кой ти гледа - то и хората толкова са запознати с канона след 45 години комунизъм. Благо дори ... знаете историята с Христина, няма какво да я коментирам - просто поведението му е в пълен унисон с 10-те Божии заповеди. Благо по-бива да се пробва като порноактьор, от една страна външният му вид е като на латиноамерикански сутеньор, от друга - според откровения на негови приятели, той по-често отбелязва извън терена. Показателен за това е коментарът на черногорските медии за равенството 2:2 в Подгорица на старта на квалификациите за СП в ЮАР - равенство, което дойде в последната минута с гол на Благо Георгиев: "Дори той самият не помни кога за последе път беше голмайстор". В иронията на черногорците има доста хляб - Благо тръгна с голяма кошница на Запад, но се оказа накрая на Изток - един малък футболен Колумб. Порита половин година в Алавес, после една година в Цървена звезда и от двете места го отрязаха като краставица. Нашето момче дори се изрепчи, че си е губил времето в Белград, ама разликата е там, че Цървена звезда е Европейски шампион, а Благо - не е. Сега рита за световният колос Терек Грозни и единственото, което му остана е, да се четка, че "руският футбол е много прогресирал". Всъщност, ние си затъваме в блатото на посредствеността и разликата е видна - преди 15 години най-добрите български футболисти играеха до един в Западна Европа, а първенството и беше пълно с руснаци, украинци и румънци. Сега пак имаме играчи в силните европейски отбори, но като цяло продаваме в Китай, Румъния, Русия и Турция. Може и долните дивизии на Гърция. Докато преди време Станимир Стоилов направи фурор във Фенербахче през 1992 г, днес с гордост продадохме Сърмов и Димитров на Касъм паша. В сравнение с тях Благо си е като Кристиао Роналдо в Реал М.
Та толкова с днешните безгръбначни. Фудбалери и певачки, неудачици и нещастни провинциали красавици - светът е лъскав и всеки търси своите 15 минути слава.
Е, сега може някой да ме нарече злобар, или по-модерното хейтър - то е въпрос на гледна точка. Модерно стана в България да се преувеличават успехите и да се оправдават неуспехите с хорската злоба. Спомням си една приказка, която ми разказваше моята баба - за овцата и кокошката. Кокошката снесла яйце и се разкудкудякала: "Снесох яйце, снесох яйце!". "Защо крещиш така?" - попитала я овцата. "Ами снесох яйце." - гордо отговорила кокошката. Аз давам на хората и мляко, и месо, и вълна, и пак не вдигам толкова шум като теб.

2 коментара:

За Бога, братя, коментирайте!