18 май 2011

Аман вече!

В стремежите си да стигне до нивото на Тодор Живков, тъпчото от Банкя очевидно ще успее единствено в умствените гафове на Правешкия управленец. Друг вариант няма. Индустрията ... лека и пръст. Икономиката ... крета. Селското стопанство ... то по-лесно е да се изброи какво на пазара е българско, отколкото вносното. Чесъна ли, доматите, боба ли, картофите ли ...?
И май някаква мания тресе управляващите - да се искат пари за щяло и (по-често) нещяло - първо Божидар Димитров щеше да иска 10 000 000 000 от Турция за имотите на тракийските бежанци. То е и в устата на Волен Сидеров. Самият Сидеров тия дни се забърка в скандал с американския посланик и телевизионен актьор Уорлик с искането за едни 2 000 000 000 $ наем за американските бази у нас. Като си знам дереджето на всичко у нас - построено по време на комунизма и чат-пак поддържано колкото да не падне - откъде ги извади тия два милиарда тоя, на базата на какво стъпи - един Господ го знае. 
А днес тъпчото от Банкя изби рибата заедно с просветния министър и идеята им за заплащане на обучението от студентите при реализация в чужбина. Странното в случая е, че премиерът продължава да демонстрира ограничен интелект и маниерите на роднина на Аспарух Кънчов
Навярно господин премиерът е забравил студентските си години, или пък може би живее със спомените за ВИПОНД от 80-те години, но стремежът му да бъде компетентен по всички въпроси, от икономика, през футбол, до висше образование, и то на фона на все още ясните спомени за Тодор Живков може да предизвиква единствено усмивки и неудобство, че все пак изявите на премиера ни се отразяват и от чужди медии понякога, или най-малкото се следят от посолствата и се коментират където трябва в Западна Европа и САЩ. 
И в Русия, да не я забравяме.
Не го знам Бойко какви студенти ще привлича, ама то освен разни закъсали прошляци от Гърция и бедни българчета от Одеса и Молдова други едва ли ще дойдат. В коментара на Дарик правилно са му казали - едновремешните чужди студенти днес изпращат децата си в много по-реномирани университети в Западна Европа и Америка. Че за какво им е да дойдат тук - да учат в някой от безбройните филиали на УНСС из страната ли? Да станат икономисти, завършвайки някой колеж или филиал на висша международна школа в Чуйпетльово ли? Да не говорим за Пернишкия Университет по Телекомуникации, Компютри и Архитектура, съкратено ПУТКА - самото словосъчетание "Пернишки университет" може да ти докара разрив на сърцето от смях. 
ТемеРУТ
Ако седна да пиша по спомени примери за окаяното ниво на образованието в университетите ни, сигурно три дни ще пиша. Например по една от коронните ми дисциплини ми водиха лекции по материали, подарени на университета от Германия в средата на 90-те. Да не говоря, че катедри в университета, че и цели факултети, имаха партньорство с университети от Германия и цели лекционни курсове се водеха по немски материали, без дори понякога самите преподаватели да са вникнали в тях. Като се сетя само за малоумната дисциплина РУТ (Регулираща и управляваща техника), по която ми преподаваше доц. Милошев/Милушев (така и не го научих как се казва) и чиито лекции се състояха от всичко на всичко 18 (осемнадесет) страници, от които 50% бяха схеми. Накрая се наизустяваха схемите и на изпита от колеги знаех - схемата се чертае едно към едно; нищо не променяй, че той се обърква. Спомням си как машините, на които имахме упражнения по ТМММ бяха на средна възраст 45 години, отделно технологиите на металообработване бяха на ниво 1970 г. Машина с ЦПУ за упражнения нямаше, възможно е да е имало за колегите, които бяха в съответната специалност. Струговете бяха правени през 70-те години; автоматичен ход имаше само на 2 от тях; на останалите по кой знае какви причини беше изключен. Самите упражнения се свеждаха до 2 часа за цял семестър. Да не говоря, че по информатика имах колеги, които намираха безброй грешки в програмите, които лекторът доц. Панков пишеше на дъската.
Ах, да още се пише на дъска с тебеширче в нашите университети.
https://i2.helikon.bg/products/7733/11/117733/117733z.jpgВ хуманитарните университети не знам с какво ще привличаш студенти, ама с отвеяни специалности като "Икономика на културно-историческото наследство" или пък "Документознание" освен да избиваш рибата в промишлени количества друго май няма да стане. Че кой е луд да си прати детето в България да изучава "Европеистика" във Великотърновския, Югозападния или пък Бургаския свободен университет, а да не забравяме и Нов български също, когато такава специалност или не съществува в западните университети, или пък се преподава в университети с вековна история и под друго име. 
Тоест, да се върна на Бойко - май целта е всеки ден в медиите, всеки ден с нова изцепка. Това, дето го е казал, не се помни - трябва да идиот, да помниш глупостите на някакъв си милиционер - но се помни, че се е изказал по въпроса. Като най-красноречивия пример беше за дюнерите на всеки ъгъл от Япония.
В книгата си "Италиански потайности" на преводача Асен Марчевски той разказва един случай от посещение на Тодор Живков в Италия през 1975 година. Преди аудиенцията при папата Живков се навел над ухото на Марчевски и му казал: "Момче, ако те питат какво съм завършил, кажи им там нещо по правото". Кел файда, че наш Бойко има диплома от ВИПОНД за пожарникар - милиционер? Не му личи и май иска и всички след него да са на по-ниско ниво.
А в крайна сметка, нещата могат да се сведат до един много прост пример - след като търси трансферна сума, подобно на футбола, да погледне къде продаваме футболистите си, за какви пари и кой идва да играе у нас.
И после да търси пари за това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!