30 май 2011

Кой как го разбира връщането

Тия дни в ефира попадна поредната изцепка на тъпанаря от Банкя: щял да връща българите от чужбина, че и срок си поставил. Първоначално я отминах с усмивка, то тия неща отдавна вече не стават по команда, нито пък граници и паспорти ни спират. Интересното стана днес, когато Дарик пуснаха лек коментар по темата, наистина малко тенденциозен, но пък за сметка на това дискусията във форума стана интересна. 
Първо, прегледа на коментарите показва, че огромна част от тия, дето няма да се приберат всъщност и не трябва - независимо къде са, какво работят и какво са постигнали, си остават нискокултурни и не особено умни бачкатори. Странно е да обиждаш непознати хора и то само и единствено защото са си позволили да имат собствено мнение, различно от твоето. И така достигам до истинската причина за провала на комунизма у нас - просто хората бойкотираха всичко, свързано със системата, включително и образованието. И така отново стигнах до нивото на грамотност на българите - а то е доста ниско. За грамотността вече съм поствал, а това са свързани неща. Лошото е (повтарям мислите си от другия пост), че малограмотните хора започват да се възпроизвеждат и политически - избират си същите малограмотници за управляващи. Е, понякога съжаляват и на следващите избори се оглеждат за нещо по-просто и малограмотно, избор има. 
Второ - жалкото е, че има въпроси, които всеки ден изникват пред очите на масовата част от българите, но никой не ги задава. Или по-точно, никой не си ги задава. По навик чакат някой друг да им свърши работата - затова все още в България съществува израза "Да излезе и да каже" като символ на липсата на мислене. Някой трябва да излезе (къде, да излезе у тях си на двора, под асмата, при доматите или до клозета) и да каже (какво - стихотворение ли, ЕГН-то ли да си каже). Няма нужда да мислиш, няма нужда да питаш - като му дойде времето, ще ти кажат. 
Така и с Борисовото изказване - разлая кучетата, а никой не се сети да го попита елементарни неща.
Като например:
  1. Една жена, която чисти къщи за 10 евро на час в Испания би го правила и у нас. Просто трябва да и се създадат необходимите условия. 10 Евро на час правят между 60 и 100 евро на ден, в зависимост от това колко си позволява да работи. Нека са 100 - това прави 2400 евро на месец заплата от чистене на къщи. Как ще я върнеш тая жена да работи в България за 360 лв заплата след 3 години, тъпчо?
  2. Една западноевропейска/американска фирма, която открива работни места в България дава заплати, съобразени със стандарта на живот. Навсякъде е така. Само че когато вече говорим за квалифицирана работна ръка, за инженери, юристи, не е ли вече малко неудобно за една и съща работа в рамките на фирмата (стойността е една и съща, а разходите за заплащане са различни) инженера в България да взема от 3 до 10 пъти по-малко в сравнение с колегата си в Западна Европа/Америка? Докога ще се хвалим, че сме евтина работна ръка? Толкова ли ще обеднее една немска фирма, ако дава на българските си работниците си нормални заплати?
  3. Една българска фирма, набирайки работници, ги осигурява на минималните прагове - така и мен Джуджи ме осигуряваше върху 340 лв, а на ръка ми даваше още 900 под формата на бонуси; в онова недоразумение ЗУМК ме водеха на 450, а ми даваха още 450 като премия. Тези финансови гимнастики са разрешени от българското законодателство, а за чуждите фирми са първото нещо, което научават тук. Е, докога бе, тъпчо? Как го виждаш някой, който взема 3 - 4 000 евра и го осигуряват на пълната заплата, да се върне у нас на това, което ти описах? 
Сетих се за "Българският Великден" по времето на Костов - как първо Костов бодряшки обяви, че Правителството ще открие нови 250 000 работни места за 1 година (интересно, след като правителството открива работни места, кой плаща - пак ли бюджета?), а след една година, баш преди изборите бодро рапортува, че целта е изпълнена (дори бяха 264 000).
Сетих се и за Любка Качакова, Милен Велчев, Николай Василев, Георги Попов, Калин Катев - въобще, всички юпита, които се върнаха и без Бойко Борисов - пък нищо, освен банковите им сметки, не се промени.
И си казвам - толкова ли пък хората не различават черното от бялото, толкова ли са неграмотни, та когато един полуобразован милиционер им говори глупости (че и взема заплата за това!) да не могат да си зададат истинските въпроси и да им потърсят отговорите? Или са доволни, че някой е "излязъл и е казал"?
Горния списък може доста да се разшири, но няма смисъл. Който е намерил отговорите на тези въпроси, той вероятно отдавна не е в България и едва ли ще се върне у нас след 3 години (освен ако не отива на почивка на морето примерно, по новите ни магистрали. А който чака да му го сдъвчат и да му го изплюят ... какво да го мисля такъв?

2 коментара:

  1. Ех, пък и ти! Защо му чупиш хатъра на човека? Рекъл е да ни връща, нека опита... А ако наистина вдигне заплатите до средните за ЕС, ако оправи пътищата, здравеопазването, образованието, жилищата и намери работа за всички в България и извън нея, и всичко това за смешния срок от 3 години, ще му вдигнем храм и ще го обявим за божество.
    Ще те успокоя все пак, че засега ББ ми мяза повече на божествено тъп и направо олигофрен, отколкото на премиер и потенциално божество.

    ОтговорИзтриване
  2. Щото само ни липсва статията "За поврат в развитието на българския футбол" в момента. То бива, бива компетентност, ама нещо взе да ме плаши тенденцията най-компетентните хора да са учили на Симеоновския баир.

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!