13 април 2012

Богат - беден

От известно време насам гледам руски предавания, качени в youtube.com. Спрял съм се на две поредици, и двете исторически - едната разказва за различни руски политици - от преди Революцията и след нея; другата е криминална ( разказва за престъпници по съветско време). И двете доста интересно са направени, обаче за тях някой друг път ще разказвам, друго ми е в главата днес.
Вчера, гледайки криминалната, попаднах на едно предаване ("Чистосърдечно признание") на руската НТВ, качено в сайта на три части (първа, втора и трета) - разглеждащо кой и къде е посрещал Новата година. Кой и къде от богатите руснаци, доста от тях политици и основно опозиционно настроени към Путин. 
Честно казано, подобно предаване за мен би било нормално в началото на прехода - някъде до към 1995/6 година или за държава от калибъра на Белорус (за там пък какви клипове гледах, просто не е истина!). От една страна, всеки има право да почива и посреща Нова година където и както поиска, парите са си негови. От друга страна - откъде са тези пари? 
Михаил Прохоров
И акцентът в този филм, ако го изгледате, е как новобогаташите и критиците на Кремъл гуляят в чужбина - то не бяха кадри от Франция, от САЩ, от Филнадия, от Израел ... Възмутен Жириновски (!!!) от това, че милиардерът Михаил Прохоров лани си завел цял автобус наложници във Франция и си поръчвал вани с шампанско! За Жириновски например имам бегли спомени как май имаше вземане - даване с Чичолина (нищо лошо), а за пръв път покрай неговата ЛДПР научих, че задаването на въпрос в Парламента си има цена. Май там се говореше за 250 000 долара. А и все пак Прохоров е милиардер - ако иска вана с шампанско, ще си я поръча, ако му се иска водопад от шампанско, ще си го построи, ако поиска фонтанче от  шампанско - какво му пречи - човекът е милиардер. Да се бяхте сетили да го питате овреме откъде са му парите, а не сега да се възмущавате от поведението му.
Генадий Зюганов
То не е само Прохоров, то не е и само Жириновски. И Генадий Зюганов не е подминат, нищо че все за комунизъм говори, и се заканваше да върне откраднатото на последните избори.
Единствено Путин липсваше в цялата тая картина - и от едната, и от другата страна, и антуража му - Медведев и останалите.
Цялостното внушение е, че това са лидерите на путиновата опозиция, а откъде могат да имат пари те? От чужбина, естествено, купени са от американците, платени са от евреите, работят за германците. Пълен комплект от сталиновите времена - само където липсват обвиненията в шпионаж и диверсия. Ако пък парите не са от чужбина, то непременно са от далавери, откраднати са от народа.
Разбира се, Путин не се коментира - нито слуховете за състоянието му (130 млрд долара), нито за промените на "нежния" фронт (дете от Алина Кабаева и изолация на Людмила Путина в манастир).
Интересно ми е, как и къде трябва да посреща човек Нова година, за да е "удобен" на някого? Дали е достатъчно да е в домашна обстановка, с телевизор от съветските времена и домашно приготвена храна? Или, ако е навън, задължително трябва да е в някоя обществена закусвалня примерно, или нещо от рода на "Тропс къща" - та, че видимо да не харчим много пари?
И това всичко за руснаците - за ония руснаци, заради които отдавна в световните курорти има табели на руски, пътеводители на руски, менюта на руски, екскурзоводи с руски език и ... прегледайте клиповете, в единия от тях финландската туроператорка Ели Костиан обяснява на чист руски, че " ...что надо, то и сделаем!". В същото време се описват бичовете на капитализма - как богатите харчат пари в луксозни хотели, докато бедните изнемогват и нямат стотинки за хляб!
Кому е нужно всичко това?
Хайде да си наречем нещата с истинските имена - не е луд онзи, който яде зелника, а онзи който му го дава. Ако новогодишният куверт в мексикански курорт излиза 10 000 евра/долара, едва ли мексиканците ще останат гладни - ако не дойдат руснаци, ще дойдат американци, японци, германци, китайци дори - но ще го има. Такива места е имало и ще има, хора които да си живеят живота по тях - също.
По-интересен ще ми е филма за това, как богатите са натрупали парите си, а не къде ги харчат. Останалото, особено с политическите залитания - са само за електоралните овце.
А`пропо - същото важи и за България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!