05 юли 2020

Убийството на Паоло Борселино

Летището на Палермо "Фалконе Борселино" е наречено в чест на двамата прокурори, борци с мафията: Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Фалконе и Борселино били част от анти-мафиозната следователска група, подготвяща знаменития "Максипроцес" в Палермо през 1986-87 г.: тогава пред съда били изправени 475 обвиняеми. Capo di tutti capi от Корлеоне, Тото Риина получил две доживотни присъди. Към онзи момент Риина вече 20 години се укривал от правосъдието (на практика спокойно си живеел във вилата). След като през януари 1992 неговата апелация била отклонена, той поръчал убийството на двамата прокурори. На 23 май мощна бомба на пътя взривила бронирания автомобил на Фалконе и две от съпровождащите го коли. Фалконе умрял в болницата, в ръцете на Борселино. Също така загинала и жената на Фалконе Франческа. А на 19 юли Борселино и петима души от охраната му били убити от бомба, поставена в паркиран пред дома му Фиат.

През януари 1993 г. Риина най-сетне бил заловен, или, според някои слухове, бил предаден от колегите си по договорка с полицията. През юни информатор на полицията станал един от организаторите на убийството на Фалконе - Сантино ди Матео. За нарушаването на омертата мафията отвлекла 11-годишния син на ди Матео Джузепе, две години го крила и измъчвал и в крайна сметка го убила и разтворила тялото му в киселина. През същата година през Италия минала вълна от терористични актове. Според данни на полицията мафиозите планирали да взривят дори кулата в Пиза. Тези терористични актове заставили властите в Италия да влязат в договорености с мафията - но за това станало известно едва 10 години по-късно.

Едновременно с тези събития се провела и операцията "Чисти ръце". В резултат престанали да съществуват четирите основни италиански партии, а на политическата арена се втурнал милиардерът Силвио Берлускони. През март 1994 г. неговата партия "Напред, Италия", създадена само 2 месеца по-рано, неочаквано спечелила най-много гласове. През 2011 година се появила версия, че именно Берлускони стои зад взривовете от 1993 г. Макар че е възможно да е обикновена клюка. Непотопяемият Силвио се измъкнал от всички обвинения, както и в останалите 60 случая. Интересното е, че в своето предпоследно интервю Борселино също посочва връзките на Берлускони с мафията.

А Риина умира през 2017 година в затвора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!