26 юли 2021

Пътуване: Салина Турда

 Салина Турда е мина за каменна сол в Румъния, експлоатирана още от ранното Средновековие и особено активно във времената на Австро-унгарската империя, когато Трансилвания е била част от империята. Аз за пръв път влизам в такава мина, в мина въобще и трябва да си призная, бая са се постарали румънците. Паркингът пред мината е огромен, вътре работят климатици, има и асансьори за двете нива в галериите (за асансьорите яко се редиш на опашка, поне 20 мин чакане), има и осветление. На едно от нивата (галерия Франц-Йосиф) е направен и детски кът, на второто ниво (галерия Мария-Тереза) пък има подземно езеро, вкарали са малко лодки и може да си направиш водна разходка.

Стените са от сол, и заради изпаренията и влагата от човешкото присъствие климатиците работят на макс, за да намалят конденза. Иначе е впечатляващо да се видят слоевете каменна сол, натрупвани с векове и после изкопани, и съответно изядени през вековете. Освен асансьорите има и стълбища, от галерията Франц-Йосиф до повърхността са 13 етажа, изкачват се за около 5-6 минути без да си дава зор човек. На всеки етаж има и годината, когато съответния слой е бил достигнат или е бил започнат, не разбрах много добре, но се вижда как колкото по-надолу слизаш, толкова по-малка е разликата между слоевете в години.

Навсякъде е осветено, направо не можах да повярвам каква атракция са направили румънците от една проста мина за каменна сол. А солта, както всички добре знаем, в Средновековието е била една от най-търсените стоки, не случайно в английския език думата заплата (sallary) има корен от думата за сол. Нашите приятели Каюс и Отилия бяха много горди с наличието на тази мина на тяхна територия, един вид "Едно време ние сме снабдявали цяла Европа със сол". Не че имат някаква особена заслуга за географското положение на мината, нито за нейната експлоатация - в крайна сметка, едно време е била австро-унгарска мина, но работниците да били румънци, ако това е някаква заслуга.
Не съм геолог и не мога да тълкувам геоложките слоеве на солта, но е видно натрупването им през вековете и би било доста интересно, ако някой може да каже на какво се дължат различните дебелини, различните форми на слоевете, техните шарки. 
Ето това сме ние в мината
За България знам, че имахме мини за каменна сол в Родопите, поне така ме учиха в четвърти клас, но такова нещо като Салина Турда нямаме, определено румънците са ни изпреварили с нея.



Наред с геоложките слоеве е видно и подземното
езеро в галерията Мария-Тереза



Дървените рамки са пълни с графити. Основните гострумънцитеи, освен румънците, са
унгарци и сърби.






Докато чакате за асансьора нагоре може да се поразходите по стълбите. Катеренето
на стъпалата е доста полезно, като се има обилните количества храна, които поръчват Каюс
и Отилия.Снимката я направих от 10-11 етаж от общо 13. Катето и Отилия почти не
са мръднали от мястото, където ги оставих.

Естествено, има и музей на миньорския инвентар.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!