08 юли 2021

Советское игристое


Хората в цял свят знаят, че "Шампанско" е вино, произведено в областта Шампания, Франция. Французите до такава степен са се погрижили за защита на виното, че: 1. Пенливи вина, произведени в други региони на Франция не могат да се наричат "шампанско"; 2.Пенливи вина, произведени в други части на света не могат да се наричат "шампанско"; 3. Шампанско се прави от определени сортове грозде; 4. Французите са запазили наименованието "шампанско" за виното си още през 1891 година - много преди съществуването на Европейски съюз, географски марки и названия.

Шампанското е вино за ежедневна консумация на богатите хора или за празнична консумация на по-бедните - рождени дни, Нова година, други специални поводи. 

В Съветския съюз обаче не е така. В страната на победилия социализъм изведнъж решават, че съветските работници имат право да пият шампанско когато си поискат, че не само буржоазията, но и пролетариатът има право да пие шампанско и след като френското шампанско е скъпо и не стига за всички ще си го произведем сами. Така в средата на 20-те години на ХХ век в Съветския съюз започват да се произвеждат първите бутилки "Советское шампанско". Разликите са в технологиите, отгоре на всичко руснаците първо не подбират от какво го правят, стига гроздето да е с необходимата захарност, и второ - разрешават транспортирането на гроздето от точка А до точка Б на необятната съветска страна с което пращат по дяволите всякакви изисквания за еднородност на винения материал, за географски произход, за качество. Отделно тапите вместо коркови вече са пластмасови, ама това да му е проблемът на съветското шампанско. Другарят Сталин е взел необходиите мерки да осигури шампанско на трудещите се, на стахановците и инженерите в необястната съветска страна, които искат да си позволят чаша шампанско след напрегнатия работен ден в мината (примерно). Тази грижа на другарят Сталин е дала резултат в две направления: всяка тъпа руска п**ка утолява жаждата си с шампанско, ако не с водка, и второ - в дебилния навик да се пие шампанско при посрещането на Нова година. 

Въпросът е защо германците не могат да произвеждат "шампанско" и наричат пенливото си вино sekt, а братушките продължават да си произвеждат "Советское игристое" или както там му казват пачемутките? И не само - що за идиотизъм е да приемеш закон, с който да забраниш шампанското, произведено в Шампания и което по цял свят го знаят като "шампанско" да се нарича "игристое вино", а производството на Воронежкия ликьоро-водочен завод да се кичи с гордото название "шампанско". Дори само за територията на Русия да говорим. В тази връзка не разбирам как Моет си спря производството само и само да угоди на Джуджето от Кремъл и да смени етикетите на вече подготвени за износ в Русия партиди. Чак пък толкова ли зависят от това какво ще продадат на мужиците? 

Впрочем, като толкова ви е добро шампанското, къде го изнасяте бе, братушки?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!