23 юни 2014

Природно бедствие

Няма правителство в последните години, на което да не му се случи наводнение с жертви. При Тройната коалиция беше наводнението в Цар Калоян, при Бойко Борисов - наводнението в с. Бисер, а сега при Орешарски е наводнението в Аспарухово.
Общото в трите случая не е нито бедствието, нито жертвите. Общото е безотговорността, бездействието и липсата на виновни. Общото е, че колкото и пъти да ни се случи така и не се вземат адекватните мерки за да не се повтори подобна трагедия. Общото е, че всеки път политиците вадят от торбата загрижени физиономии, посещават пострадалите места, кимат със съчувствие на пострадалите и говорят успокоително на населението.
И след това - нищо!
Когато яз. "Иваново" издави хората в с. Бисер разбрахме какъв риск е поел лично Тъпанарят от Банкя, летейки на хеликоптерите "Кугар", които подлата Тройна коалиция е закупила без системи за против обледеняване. Пак тогава столичната кметица Йорданка Фандъкова  имитира дейност и обиколи софийските реки и язовири, за да провери състоянието на защитните диги и язовирните стени (друг е въпросът до колко е компетентна една учителка по руски език да оценява състоянието на язовирни стени). Тази година, ако и да валя сериозно, за подобни проверки нищо не се чу.
Когато Добрич беше наводнен през 2009, първите думи на тогавашния кмет (слушах го по Дарик радио) бяха, че Бойко Борисов е уведомен. След няколко дни Тъпанарят от Банкя посети Добрич, но сега, 5 години по-късно, когато Добрич отново е наводнен се питам: "И какво от това?".
Сега ги гледам Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев по разни новинарски емисии - Кристалинка се завъртя за няколко часа из Варненско и сочейки към небето посъветва хората да се застраховат, а Роската със скръбна физиономия обеща, че принципно държавата ще помогне на пострадалите, но първо трябва да минат комисиите, които да опишат щетите ... Тя държавата и без Росен вече помогна, колкото да не е без хич, но принципно на държавата помощта при бедствия не и е най-силната страна. А ако Роската ще харчи държавна пара да иде да съобщи на пострадалите от наводнението, че първо комисията ... въобще, това и секретарят на кмета може да го свърши.
Когато се издавиха хората в с. Бисер започна един пинг-понг със собствеността върху язовир "Иваново" и така и не се разбра чия собственост е язовира и кой е бил отговорен за стопанисването и поддръжката му. Сега, като се издавиха циганите в "Аспарухово" пак започват разни конспирации - незаконна сеч, незаконни рибарници, незаконни строежи. Добре бе, мамка му, какво и да е - а кой го е допуснал? Къде е била държавата тогава, къде е била общината? Толкова ли не си научихме урока от с. Бисер?
Аз също съм преживявал порой - е вярно, водата стигна едва до стъпалата пред къщата ни. Отстрани на улицата имаше канавки, които се почистват 2 пъти годишно - минават разни безработни ли са, специално наети ли са, и ги чистят от бурени, клони и боклуци. И това на Мартиника, на майната си, дето има толкова общо с "бяла" Франция, колкото аз съм братовчед на Барак Обама.
Не че в другите страни не вали и няма жертви - само преди месец в Сърбия и Босна беше още по-зле от тук и загиналите бяха повече. Но там политиците (властимащите) не си правят глупави ПР-акции на гърба на пострадалите, а правят необходимото следващия път да бъдат подготвени.
Докато у нас природното бедствие не е когато природата ни удари, а след това, като гледаме как разни нещастни хорица, временно заемащи различни управленски постове, уплашено мигат и обещават, че другия път ще сме по-подготвени.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!