04 април 2015

Домати

Едно време произвеждахме. 
Праскови, ябълки, кайсии, лук, домати, краставици. 
Домати. Големи, червени, сладки. Като го разрежеш и той на кристалчета отвътре. И сладни, и има дъх на домат.
Когато бях на Мартиника Славомир ми каза: "Помня при комунизма продаваха български домати в Словакия, а сега ги няма".
Така е, няма ги. Няма и да ги има.
Тая седмица излезе някакв доклад на Евростат, който ни праща на опашката в производството на зарзават. Лук, домати, ябълки, моркови - произвеждаме някакви бутикови количества. Айде, не сме Турция с нейните размери и пазар, която произвежда 100 пъти повече от нас домати годишно и ни залива с тях, но е малко, така, обидно една два пъти по-малка от нас като размери Холандия, в която обработваемата земя е кът, да произвежда 100 пъти повече от нас лук, в пъти повече моркови ... Всъщност не, обработваемата земя на Холандия не е кът - малко е, но се използва почти на 100%, наторява се редовно - с очите си съм го видял и съм го помирисал. И ни изместват от пазара на зарзават. А малките балтийски държави, които хем са по-малки от нас като размер, хем като климат могат само и да мечтаят за нашите условия и които произвеждат 2-3 пъти повече от нас? А Полша, която прилича на картофена нива и която изведнъж се оказа земеделския рекордьор на Европа?
А ние живеем в спомените си, когато всякакви боклуци изнасяхме за необятния Съветски съюз. И си мечтаем да се върнем на руските пазари - ми хайде, върнете се де! То връщане става с производство, само с искане и голи приказки няма как да стане.
Работата е там, че тези, които трябва да произвеждат (домати, краставици, каквото там искате) днес мият чинии в Италия, мотат се по строежите в Германия или Испания, берат ягоди в Англия или един Господ знае къде и какво правят. Земята пустее, останаха само бабички и цигани по селата. 
Ей затова сме тъпанарите на Европа, затова ни държат под наблюдение, затова са ни ниски заплатите и ни е сиромашка държавата, затова сме и ще си останем бедния роднина, щото чудо земя имаме, но не знаем какво да я правим и можем да ги удавим и в домати, и в краставици, и в лук и в какво ли още не европейците, но себе си не можем да изхраним, та какво остава за Европа.
Щото дори едни домати не можем да произвеждаме.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!