25 юни 2018

Бъди като Чарли

Чарлз Лайтолер

Запознайте се, това е Чарли, Чарли Лайтолер.

Чарли е живял живота, за който ти си мечтал в детството си. Чети и завиждай.
Чарли е роден в Англия през 1874 година. Майка му починала рано, а бащата-дауншифтер устроил тринадесетгодишния си син в близката фабрика и се запилял в Нова Зеландия. Нашето момче поработило малко на фабриката и скоро разбрало, че с тези темпове скоро ще се събере с родителите си, но едва ли това щял да е баща му зад океана: условията във фабриките в края на ХІХ в. не били най-удобните. И Чарли избягал от производството за да се устрои като юнга във флота. Там също ял бой, но поне на свеж въздух. Срещата са мама лека-полека се отдалечавала. Тази с татко също.
Към 25-ата си година Чарли вече успял да извърши следното:
- да обиколи на кораб половината планета;
- да попадне в корабокрушение и да оцелее;
- да участва в гасене на пожар в открито море, при това да се намира на борда на горящия кораб;
- да оцелее след боледуване от малария;
- да участва в златната треска в Клондайк;
- да премине Канада и половината Съединени щати гратис в товарни вагони;
- да работи като каубой;
- и все пак да се върне в Англия;
Чарли спечелил любовта на братския му австралийски народ, като доста сериозно се пошегувал с жителите на Сидни. Когато неговия кораб акостирал в пристанището на града, нашето попораснало момченце си направило шега с австралийците. По онова време Британия (и Австралия, като част от империята) била във война с бурите в Южна Африка. Чарли преплувал залива с няколко свои приятели, стигнал до полуизоставен брегови форт и издигнал там бурския флаг, а в добавка натъпкал един топ с всякакви боклуци и му запалил фитила. След време оръдието гръмнало и нервните жители на Сидней след като изскочили на улиците на града от него в добавка видели и вражеския флаг над пристанището. В последствие шегаджиите се оказали под реалната заплаха от линч или минимум съд, но Чарли поел вината върху себе си и бил опростен, а компанията, в която работил, дори го преместила на по-елитните рейсове.
Всъщност тези по-елитни рейсове направили Чарли (тогава вече Чарлз) Лайтолер известен. По-точно един рейс - този на "Титаник".
Чарли, вече дослужил до втори помощник-капитан, внимателно си лягал в койката, когато почуствал силен удар, разтърсил кораба. Както можете да се досетите, това бил ударът на "Титаник" с айсберга.
Чарли Лайтолер организирал качването на пътниците на лодките от левия борд, отблъсквайки мъжете (дори с револверни изстрели), които се опитвали да се качат. Първо жените и децата! Когато лодките свършили, Чарли отишъл за сгъваемите лодки за пътниците и докато разгъвал една от тях "Титаник" решително се отправил към дъното. Като по чудо избягнал водовъртежа, Чарли се хванал за тази сгъваема лодка, обърнал я и започнал да събира на нея оцелели и да ги подрежда за да балансира. Тях ги спасили последни.
Джонатан Филипс като Чарлз Лайтолер в "Титаник", 1997

Чарлз Лайтолер станал последния човек, който стъпил на борда на спасителния кораб. Той бил и най-старшия от оцелелите офицери. По време на съдебното следствие той дал подробни инструкции, които се ползват и до днес - например, разчета на необходимото количество спасителни лодки в зависимост от броя на пътниците (а не от тонажа, както било до тогава) и постоянната радиовръзка.
Но тук приключенията на Чарли не свършили. По време на Първата световна война Лайтолер бил първи офицер на борда на "Океаник", който навремето си бил най-големият кораб в света. Именно на него Чарли участвал в своето трето корабокрушение, когато корабът попаднал на плитчини и се разцепил. Чарли изпсувал и се захванал да организира евакуацията. По-късно Лайтолер най-сетне станал капитан и именно в този си статус спасявал хора и се спасявал сам за четвърти път след случаен сблъсък с траулер. Това станало 6 години след корабокрушението на "Титаник".
Но не бива да мислите, че Чарли само това правел, потъвал. Той бил на борда на самолета, който пръв в историята на рекогносцировката забелязал от въздуха противникови кораби. А през 1917 г. Чарли командвал успешен таран със своя кораб на немска подводница. Наистина, след тарана му се наложило да се добира едва-едва повече от 100 мили до пристанището, но немската подводница била по-зле при всички положения. Лайтолер бил опитен, интелигентен, нееднократно награждавн морски офицер, достигнал до звание комодор (еквивалент на капитан втори ранг).
След войната Чарли се пенсионирал и се занимавал с каквото му попадне. Той купил и оборудвал малка яхта, търгувал на борсата, отглеждал пилета. Възпитавал пет деца. Писал автобиография ... Но автобиографията му се оказала непълна - започнала Втората световна война. И най-малкият син на Чарли загинал при немска бомбардировка. Най-големият ще загине в последната седмица от войната. Но Чарли още не знае за това.
Чарлз Лайтолер
Английските войски са обкръжени във Франция. На плажа под Дюнкерк. Започва операция "Динамо" - Чърчил се опитва да спаси обкръжените войници с малки цивилни кораби.
И старият (почти 75-годишен) моряк Чарлз Лайтолер на собствената си малка яхта, събираща не повече от 20 човек се отправил към Дюнкерк, където спасил 130 британски войника от настъпващите немски войски и ги прекарал през Ла Манша. В края на краищата не му било за пръв път да спасява хора. Останалата част от войната Чарли прекарал запас и след края и бил демобилизиран.
Чарли бил убит не от океана - това би било логично, а от времето, от Големия лондонски смог през 1952 г. Смогът и пушекът от камините убили за няколко дни над 1200 лондончани. Сред тях бил и Чарли Лайтолер.
Златната треска. Каубойската култура. Англо-бурските войни. Потъването на "Титаник". Две световни войни. Дюнкерк. Големия смог. Чарли Лайтолер явно се стремил да участва във всички знакови събития на своето време. И успял.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!