26 април 2023

Неутрални

Иван Багрянов

 1944 г., лятото и есента.

В опит да излезе "суха" от войната България прави отчаяни ходове. В Кайро е изпратен Стойчо Мушанов да води преговори с англо-американците, с които официално (макар и "символично" според тогавашните управляващи) сме във война. Целта е сепаративен мир, примирие, каквото и да е, само и само да не навлизат руснаците у нас

След като преговорите се провалят, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет по отношение на съветско-германската война. Няма значение, че до вчера сме били съюзници на германците, от днес вече сме неутрални. Малко така селски тарикатлък, ама то удавникът и за сламка се хваща - пък може и да ни се размине.

Първата работа на Сталин е да ни обяви война на 5 септември. 

2023 г.

В София и страната е пълно с разни идиоти, които настояват България да излезе от НАТО (и ЕС) и да обяви неутралитет.

Последния път, когато бяхме неутрални ... е, по-горе съм написал как свърши. А копейките така и не обясняват как, като напуснем НАТО, ще защитаваме границите си? Как и откъде ще се въоръжаваме? 

Някак тъжно е, че за толкова години така и не си написахме домашното. Така и не научихме, че когато светът гори, не върви да се правиш на неутрален. Че никой не уважава страхливия. Че е по-добре да паднеш с чест, отколкото да живееш в безчестие. Че подкрепата на грешната страна излиза солено.

Важното е да сме неутрални! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!