28 септември 2023

Младите надежди

 Покрай мачовете на националния отбор преди десетина дни се сетих за една от най-големите шашми в историята на футбола - класирането на Испания за финалите на Евро'84. Тогава за да се класират на испанците им трябваше победа над Малта с 11 гола разлика и те си я постигнаха. Как и по какъв начин, с какви футболни (и не само) средства - някой друг път ще си говорим за това - има всякакви теории по въпроса - от чист късмет, и футболно майсторство през допинг за испанците, подкуп чак до "специална" лимонада са малтийците, от която те не можели да ходят второто полувреме.

Историята на истина е интересна, но не за нея ще стане въпрос.

Разрових се в Уикипедия, има страница посветена на всяка квалификационна група. Има мачовете по дати, с резултатите, с голмайсторите, има и линк към официалния доклад от мача. Та като разгледах голмайсторите на Холандия в онези квалификации знаете ли какво открих? 

Сред голмайсторите за Холандия са Гулит (5 гола/8 мача), Рийкард (2/2) и ван Бастен (1/2). Забележете, Гулит е роден през 1962 г, Рийкард също през 1962 г, а ван Бастен е с 2 години по-малък, 1964 г. Тоест, в онези квалификации Гулит и Рийкард са били едва на 20-21 г, а ван Бастен дори не е имал навършени 20. И не само играят, но и вкарват - 8 от онези 22 гола за Холандия в онези квалификации са отбелязани от тези тримата. 

Може би затова Холандия от години е име във футбола, не само заради Кройф, Аякс и ерата на тоталния футбол, а защото като са те викнали в националния отбор на 19-20 години вече си футболист на националния отбор. Не си "млада надежда" докъм 25-26 годишна възраст, че обикновено такива млади надежди преминават във "вечна надежда" или "безнадежден случай". Не че не сме имали и ние такива играчи, и то точно в онова време - Наско Сираков е национал и в онези квалификации, и след това и вкарва на тогавашния европейски шампион Франция насред София за победата с 2:0 на 2 май 1985 за да се класираме на Световното в Мексико'86. Наско Сираков също е роден пред 1962 г като Гулит и Рийкард. Така тръгнаха в националния и Стоичков, и Пенев, и Костадинов, и Боби Михайлов. Тях споменавам, че ги помня, иначе през годините едва ли да са били само те - Гунди е 19-годишен на Мондиала в Чили'62, че и е автор на единствения ни гол на онова световно. Жоро Соколов също не са го чакали да остарее.

А днес го гледаш здраво, право момче, на 21-22 години, ма той млад бил, ма неопитен бил - ми дайте да си правим националния отбор от 25+ футболисти? Да натрупат опит пък после да ходят в националния? Толкова години не сме се класирали ни на европейско, ни на световно, ще почакаме още малко. А то лошото е, че ако имаш 2-3-ма опитни футболисти останалите са "млади надежди" и в крайна сметка се радваш на равен с Малта и че момчетата не плачат в съблекалнята. И че време трябва да им дадем - колко време бе, той ако от 10 години тренира футбол и още се стряска и не знае от коя страна се рита топката колко да го чакаш такъв?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!