09 май 2024

То ако ставаше така ...

 Президентът Путин, прясно-прясно инагуриран, подписал указ, с който руската икономика след 6 години трябва да бъде в топ 4 на света. Разбира се, с един указ тая работа няма стане, от днес за утре, но съответните институции вече знаят каква е посоката, в която да работят и какво се очаква от тях като краен резултат.

Веднага ми възникват редица въпроси:

  1. Той сериозно ли мисли, че това става с укази?
  2. Има ли бяла държава по света, която да измерва силата на икономиката си по т.нар. паритет на покупателната способност?
  3. Защо този указ не беше подписан през 2007 г. например?
  4. Защо се ограничава до топ 4, а не направо №1?
  5. Има ли поне едно обещание на Путин за 24 години, което да се е сбъднало? Досега трябваше да са кацнали на Луната, да са ликвидирали бедността, да са обърнали демографския срив, да са забогатели ...

Всъщност, по белия свят силата на икономиките се измерва основно с БВП на глава от населението. Според последните данни на МВФ руската икномика произвежда едва 14 000 $ на глава от населението им. В България, най-бедната държава от ЕС доходът за тази година е 17 000 $ на калпак. В същото време в прибалтийските държави (които според руснаците нищо не произвеждат и тяхната икономика се гради единствено на услугите) средният доход е 28 000 $ - два пъти над руския. И това са държави без нефт, газ, диаманти, редки и ценни метали. Но пък близо до Русия като доход са две други страни в Европа - Сърбия и Турция, едната с 12, другата с 13 000 $ доход на калпак. Сърбия открай време си е конят, на който залагат руснаците, така че нищо не пречи двете държави да си сформират Коалиция на бедните.

То ако само с указ ставаше тая работа ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!