06 декември 2014

Криза на лидерството

И друг път съм споменавал, че у нас има криза на лидерите, но покрай ситуацията с "Южен поток" ще го повторя отново, като това е най-малкото, което може да се каже.
Защо ли?
Ми защото имаме един Путьо Маринин за президент, който една година ни пя за европейското законодателство, за спазването на правилата, за Третия енергиен пакет, за общите ценности и за не знам още какво си. Русия била агресивна, не знам още каква си - една година се прави на мъж пред журналистите. Но когато на Путин му "писна от българите" се покри като мишок някъде и не смее да се покаже. Излез бе, путьо, нали си президент на страната, нас обиждат, тия, дето сме те избрали. Излез и му отговори на Путин, къде ти изчезна смелостта?
Имаме и един тъпанар за премиер, който навремето разписва като селски кмет (какъвто всъщност е) и се снима с Путин и Милер, а днес по стар навик друг му е виновен; той не знае, той не е чел, той такова, онакова ... Не му стигна смелостта да се обади на Путин и да го пита: "Ало, братушката, к`во правим?"
Унгарците може и да го наричан Виктатор, може както искат да си го наричат, но
това е лидер с топки. А ние можем само да си въздишаме, както е описал Г. Марков
В същото време унгарският премиер Виктор Орбан не цепи басма на Брюксел и директно си им го каза право куме, та в очи: Брюксел саботира проекта.
Докато ние ... ние не сме сами. Каза ни го Жан-Клод Юнкер, на обща пресконференция с Бойко Борисов и Кристалина Георгиева (а тая па чий го крепеше на пресконференцията ако може някой да ми обясни?).
И какво като не сме сами? Ние разчитахме на този проект - това бяха работни места, това беше раздвижване на икономиката ни, това бяха доходи от транзитни такси, това беше хляб. Сега Европа ще ни потупа съчувствено по рамото и ще ни гледа с разбиране.
Как пък не се намери един политик у нас, който да удари по масата и да каже на Брюксел да си гледа работата. Че Третия енергиен пакет е измислен от ония, които измислиха директивата за краставиците, че Европа ако беше силна, да беше построила "Набуко" за всичките тия години; че на нас ни трябват пари кеш и транзитните такси са точно това; че като толкова им се спазват бюрократичните им правила в областта на енергетиката, ето им "Северен поток", да се упражняват там; че както може Юнкер да заобикаля правилата, дето са за всички, така можем и ние.
Такъв, онакъв, ама лидер. И Турция расте....
Сега, извинявайте, ма не ме вълнува дали България е щяла да печели по 400 или по 300 млн долара годишно от транзитни такси. Или щели да бъдат 200 млн, пък зависело от обема на транспортирания газ, пък той я бил толкова, колкото е предвидено, я не. Пари се печелят, пари се губят, не е там работата.
Работата е там, че България бавно и упорито се връща в ролята си отпреди 1939 г - изостанала аграрна страна. Ей това е. През 39-та не сме имали атомна централа, не сме имали и газопровод, и в скоро време нито атомна енергетика ще имаме, нито газопровод. В същото време в съседна Турция руснаците прекараха преди 15 години газопровода "Син поток" (който тогавашният премиер Костов геройски отказа), турците почнаха да строят газови централи, захранвани от газопровода и 10 години по-късно имат една от най-бързо и устойчиво растящите икономики в света.
Може би щото Ердоган очевидно също е лидер, не е путьо маринин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!