20 май 2022

Да се храниш от квотата

Я да видим ситуацията с квотите за българската музика. 

Едно на ръка, че казаното от Ицо Хазарта е точно в десетката - "Аз, като не ми стане песента не ходя по комисии да искам пари за моята тъпа песен". 

Второ - от другата страна са загрижените за българската култура естрадни динозаври от времето на соца. Наредили се едни до други Данчето Христова, Здравко от Ритон, Силвия Кацарова и оная биволица Милена. Все хора, които го карат на спомени за турнетата си в СССР, ГДР, ЧССР и други държави, които отдавна вече не съществуват като такива (без Милена, ама тя е друга категория). Тези хора периодично отбелязват 25-30-35-40 години на сцената с юбилейни концерти, но албум за последно за издавали в началото на 90-те, и то в най-добрия случай. После се оказа, че няма вече "Концертна дирекция" да им прави турнета в братските страни, няма го "Балкантон" с безплатните записи или по-точно него го има, но я няма държавата да плаща за наема на студиото, техниката, консумативите. 

Данчето Христова, честно казано, я знам като любовница на Фидел Кастро. Евалата на нея, евалата и на Фидел. Дует Ритон са ми известни повече заради циците на Катя отколкото с някакви забележителни певчески данни или пък стойностни песни, съжалявам. А Силвето Кацарова под път и над път обяснява как много хубаво пеела в ония години, големи хитове правела, ма я режели от националния ефир заради турския и произход.

И какво сега, квота за българска музика искате, така ли? Да има гарантирано звучене в ефира на националното радио на български изпълнители. Данчето Христова, като най-ходила по света се закле, че където и да иде - във Франция, в Гърция, в Германия в ефира се пее на техния си език. Ма Данчето един документ не показа как е уреден въпроса с квотите във въпросните Франция, Германия, Гърция, трябва да и повярваме на честна дума. Пък и не обясни тя на какъв език си е пяла песните по въпросните турнета. А в интерес на истината, в ония години имаше квоти в ефира на Българското радио - 33% българска, 33% съветска, останалата каквато имат. То затова им знаем песните и на Данчето Христова, и на Ритон, и на Силвия Кацарова щото само тях въртяха, а други радиостанции нямаше - Хоризонт и Христо Ботев, оправяй се. 

А цялата работа с квотите е че като има квоти - 10, 30, 50 или 100% тия юнаци имат по-голям шанс да им пуснат песните. А това са пари от авторски права, хлебец. Ква култура, кви 5 лв?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!