26 август 2022

Фатмашки изпълнения

 Миналата седмица служебният министър на отбраната забрани консумацията на алкохол и дрогирането на военнослужещите в работно време. Естествено, първият въпрос, който възникна беше: „А те досега разрешени ли бяха?“. Но така и така е започнал, военният министър (или както правилно го нарекоха в туитър овенният) няма защо да се ограничава само с това. Би могъл да забрани и още някои неща - например, пътуването до Луната в работно време, ловът на покемони в работно време; барането на макарите в работно време... Въобще, много неща могат са се забранят, само че служебният министър не се е сетил за репликата „Като е забранено да не е отменено?". 

Освен с издаването на дебилни заповеди, г-н служебният министър тия дни се е загрижил и за областта на енергетиката, по-специално за опасността при евентуален арбитраж с Газпром България да бъде осъдена да плати неустойка в размер на 1 млрд евро. Вероятно в областта на отбраната вече всичко ни е наред, армията е превъоръжена, численият състав позволява формирането на 5 армии в мирно време, техниката ни е ниво, за каквото нашите съседи не са и чували и въобще, от нямане какво да прави г-н министърът помага на останалите си колеги, в случая на министърът на енергетиката (оня юнак дето си беше таргетирал по-възрастните туристки). Вицовете от времето на соц-а за това колко са тъпи военните очевидно не са били само вицове, след като на тоя шушляк не му минава през главата мисълта, че Газпром едностранно спря подаването на газ към България на 1. април т.г и че всеки един арбитраж по света ще отсъди в полза на България в това дело. Да, на масата може и да са 1 млрд евро, да, теоретично има шанс България да го загуби, но както има шанс да загуби, така има и шанс да спечели и той съвсем не е 50:50 а да не казвам голяма цифра, ама едно 99% в наша полза като минимум. Всичко това му е толкова чуждо на тоя фатмак, че съвсем се е отплеснал по темата: преговорите с Газпром били в името на човека, за наше добро, за наше благо.

Абе, пръдльо нещастен: 

  1. Ти член ли си на ЕС или не си? Има ли обща европейска позиция относно Газпром и плащането в рубли или не? Ти ли си по-умен от всички в ЕС?
  2. Не ти ли е неудобно руснаците да ни наричат "Нашият троянски кон в ЕС" и ти първи да търчиш да подновяваш доставките на газ?
  3. Не си ли сбъркал малко ресорите, нерде отбрана, нерде енергетика?
  4. Що не си гледаш зелените чорапи и смотаното руско въоръжение вместо да се правиш на геостратег?
  5. Държавите от Източна Европа досега използваха войната с Украйна в няколко направления - предоставиха на украинците остарялото си съветско въоръжение, замениха го със западно (било то ново или втора ръка), договориха си изграждането на допълнителни отбранителни съоръжения или увеличаване на военното присъствие на НАТО в близост до тях, доставят оръжие на украинците. Ти като министър на отбраната какво можеш да кажеш по въпроса?

Тотално се разочаровах от президента Радев - толкова зависимо правителство, толкова сламени хора не съм и очаквал. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!