08 декември 2013

Реформите



Вероятно най-повтаряната дума от началото на прехода досега е думата "реформа". Всяко едно правителство от Луканов насам като дойде на власт, е все реформи прави. А онези, които още не са дошли на власт, без значение, на илюзорните си шансове за това, и те за реформи пеят. Куцо и сакато, откъдето завърне, все за реформите се хваща, реформи да прави, че положението у нас е забатачено до такава степен, че само реформи ни оправят. Реформа му е майката, реформа до дупка и нищо друго 
Своят пик употребата на думата "реформа" достигна в началото на Костовото управление, когато дори беше съставено "реформаторско мнозинство", включващо всичко живо, дето не е БСП. От БСП се почустваха обидени ли, изолирани ли (и аз не знам), та след една тяхна среща с новоизбрания президент Петър Стоянов последният ги добави към реформаторското мнозинство, обявявайки че "... БСП също е част от реформаторското мнозинство, така че имаме реформаторски абсолют". С абсолют или без тоя номер с реформите продължава и до ден днешен. 
Едва ли ще открия топлата вода, ако кажа, че зад "реформите" у нас се крият политически чистки, шуробаджанашки назначения, корупционни схеми и др. благинки на демокрацията. То не бяха реформи в образованието, в здравеопазването, в армията, в полицията, последната дъвка е пенсионната реформа, която (като пример за всичко изброено отгоре) я почна предното правителство, настоящето я спря, но рано или късно ще трябва да се измисли нещо по въпроса, щото просто някой трябва да бачка.
Когато Петър Стоянов вкара и БСП в реформаторското мнозинство
някъде коментираха, че е прекалил с един друг абсолют.
От реформата в образованието в крайна сметка единственото, което мога да посоча, е че по мое време учехме История и Биология, а днес се учат странните предмети "Човек и Природа" и "Човек и Общество". За сметка на това дечицата от година на година стават все по-тъпички и недообразовани и ако искаш чедото ти да прокопса в живота, май ще трябва да си го учиш сам.
Реформата в полицията за 24 години само смени униформата и наименованието, иначе вътре са си същите милиционери. В армията реформата доведе до това, че личният състав може да се събере на ст. "Българска армия" и пак да останат празни седалки, а въоръжението й 10 години след приемането ни в НАТО все още е "сделано в СССР" и става единствено да плашим гаргите с него.
Въпреки това у нас все още се намират идиоти, които с реформи лягат и с реформи стават и само за реформи говорят. Мераклии да ни реформират (както винаги) не липсват. И, разбира се, само те знаят кои са нужните реформи, само те могат да ги осъществят, и винаги са коректив на управлението, което не провежда никакви реформи. В случая не визирам единствено Реформаторския блок на Радан Кънев, където са се събрали партии с членска маса по 2-3 карета белот, но и търсенето на сродни реформаторски души там, където ги няма. Не за друго, а просто защото продължават някои хора (Меглена Кунева, за нея иде реч) да си говорят за "реформи" ей така, на килограм. Нищо конкретно няма да чуете/прочетете, само общи приказки. До такава степен говоренето за "реформи" се е превърнало в бучене на празни обороти, че дори самата Кунева не се притеснява да говори за абсолютни глупости като награда за "Реформатор на годината" и "партньорство за реформи". 
Въпреки приказките за реформи, тази жена е политическа кукувица
И тая седнала преди предните избори да ми говори за "нормалност"! 
Направо ме застреля с идеята, че щяла да разчита на "реформаторското крило" в ГЕРБ за провеждане на необходимите реформи. Много съм любопитен кой точно е реформатор в ГЕРБ, кое е реформаторско крило там, като при тях положението е "мутра-милиционер, мутра-милиционер"?
Дет` се вика, цървули няма, гайда иска, ма и за реформи говори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!