06 февруари 2014

Измислици - премислици - недомислици

sheep-orwell
Покрай предложението на г-н Президента за референдум взе да се чувствам като в "Животинската ферма". Подобно на прасетата там и у нас се мятат някакви недомислени предложения на сляпо, а овцете само това и чакат: "Четири крака - ДА! Два крака - НЕ!". А овцете у нас са доста, гласовити са и мисленето не е най-силната им страна.
Например, всички "добри" ("лошите" са БСП и ДПС by default) като почнете от РБ и свършите до ГЕРБ се пънат да обясняват каква благинка е електронното гласуване, колко просто било, как нямало проблем при преброяването лани, как младите щели да гласуват (а младите, можещите, мислещите и образованите както знаем от миналото лято са масово против БСП и ДПС и то кой остава в такъв случай?), как вече сме в ХХІ век и това било бъдещето. Така е, пичове, електронното гласуване е напредък, както би казал доцент Денев, ако имаше тази възможност. Аз дори бих посочил още един плюс: електронното гласуване ще елиминира "индийската нишка" в избирателните секции и неимоверно ще улесни търговията с гласове в циганските махали. Просто тарторите на циганите ще съберат електронните кодове на своите хора и ще чакат да ги потърсят разните партийни играчи. 200, 300, 500 гласа за някоя партия - няма проблем, след 10 минути ги имате, само оставете парите на масата. Дори хващам бас, че и въведе ли се електронното гласуване, и без задължително гласуване в циганските махали избирателната активност ще приближи 100-те процента.
Странно, защо нашите овце не ги мислят тия работи?
Също така друга любима тема на овцете е задължителното гласуване. Ей ги от една страна ГЕРБ, 4 години бяха на власт, що не го въведоха това задължително гласуване? А сега реват за него и са единствените в Народното събрание, които са "За". И хубаво ги мислят нещата, но не разбирам следното:

  1. Какви наказателни мерки ще има за тези, които не отидат да гласуват?
  2. Как ще принудят българите, които постоянно живеят в чужбина, да гласуват задължително?
  3. "Свирката може и да насила, гълтането е по желание" - или с други думи, може да ме закарате насила в тъмната стаичка, но не можете да ме накарате да пусна валидна бюлетина. На родните овце политици тази поговорка очевидно не им е известна.
  4. А да попитам, при 5 000 000 гласоподаватели (примерно), ако имаме 2 800 000 невалидни бюлетини, няма ли да говорим за невалидни избори? И к`во правим тогава, както обичат да казват родните КАТ-аджии? 
  5. Защо никой не предлага вместо въвеждането на задължително гласуване да се въведе регистрацията за изборите? Отиваш 6 месеца преди изборите в общината (може и по електронен път, ако си в чужбина), регистрираш се като гласоподавател и точка. То вярно, че всичкото циганин също ще се регистрира, но така ще се знае точния брой на гласоподавателите. Като дойдат изборите - има те в списъка, гласуваш; няма ли те - другия път да се регистрираш. Пак ще има купени гласове в циганските махали, но ще се знаят колко са.
А г-н Президента няма спирка, очевидно е решил да ни умори от толкова много демокрация - ново предложение, с всеки избор - референдум. Избираш кмет - референдум. Народно събрание - референдум. Президент - пак референдум. Европарламент - два, за по-сигурно. Теми за референдум ... ще измислим, няма страшно! Много го бива г-н Президента да измисля подобни глупости, спомнете си за  Обществения съвет към Служебното правителство - така и не разбрах избраха ли го, не го ли избраха, кой влезе в него, какво свърши?
Но-о-о ... както казах, у нас овце, дето не мислят - дал Господ. Това са хора, дето цял живот да чакали да видят Тодор Живков в 12 без 5 на 31 Декември, иначе няма да дойде новата година. Това са хора, които ще отидат и ще гласуват каквото и да ги попита властта по инерция, просто щото властта ги пита. 
А всъщност, по нашите ширини досега не съм видял някой (не само в България) да пита народа си за нещо важно. Щото не се знае какъв ще е резултата - да не стане накрая "К`ва я мислехме, к`ва стана?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!