29 юли 2019

Веганите и цената на моркова

На тази история попаднах преди време, преводът от руски е мой.

Чета пост в ЖЖ (livejournal - бел. моя). от руснака Иля Клеймен, живеещ на Мадагаскар. Има там някакъв бизнес, отглежда подправки, наел е няколко местни да му работят. И тези местни на рождения му ден му подаряват живо прасенце, което, според техните обичаи рожденикът трябва да убие собственоръчно, което той и направил с помощта на пистолет. След което е качил снимки на прасето приживе и след разфасоването. 
Което предизвикало буря от негодувание у веганите и приближените им под поста. 
В процеса на обмяната на мнения се появи един пост, който публикувам:
"Пиша тук, ако случайно някой веган ме прочете.
Живея в Австралия, във ферма на площ от 100 хектара. По същия начин, с изстрел в главата от карабина (най-безболезнено и хуманно) убивам кенгура и след това ги разфасовам. Месото отива за наденици, пържоли, кюфтета и т.н. Едно малко кенгуру храни семейството ми за около седмица, включително и котката (а между другото, месото се счита за най-полезното).
Съседът ми има търговска ферма, отглежда на нея зеле, тикви, всякакъв зарзават. Тоест, основно храна за вегани и вегетарианци. Всяка вечер преди лягане той отстрелва десетина кенгура за да не му изядат реколтата, която се отглежда основно за местните вегани.  Тези кенгура лежат там и гният, а и много от тях се мъчат преди смъртта си, тъй като той стреля с дребни сачми от по 10 цента/изстрел (пести, за да не натоварва цената на зеленчуците си и да не е скъпо за веганите). При мен умират моментално, тъй като стрелям с нормален калибър (долар на изстрел).
Той би могъл да построи ограда против кенгурата, но правилната ограда би му струвала 10 000 долара/км и ако той ги вложи, то цената на зарзавата му би надминала тази на месото и той се страхува, че местните вегани не са готови да платят толкова за хуманното отглеждане на зеленчуците.
И това е в неговата малка ферма. На големите, комерсиалните е позволено да използват 1080 (силна отрова против плъхове, поради токсичността си разрешена само в Австралия и Нова Зеландия), животните умират в мъки и отгоре на всичко е канцерогенен. Опитват се да го забранят, но основните противници са земеделските ферми. Отделно, химическите торове и пестициди, изобилно изливащи се върху въпросните плодове и зеленчуци допълнително замърсяват грунтовите води, а при дъжд се оттичат в реките и тровят живота в тях.
Надявам се моя пост да накара поне един веган да се замисли каква е цената, която струва морковът му в чинията. Всички хора на планетата оставяме своя мръсен отпечатък върху нея и не е нужно да си мислиш, че след като си веган си по-добър от останалите".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!