16 януари 2023

Аналогов нет

 Едно от любимите занимания на руската пропаганда е възхвалата на военно-промишления им комплекс. А Путин редовно обявява появата на оръжия, нямащи аналог в западните държави - ракетите "Сармат", "Циркон", "Х-101", танкът Т-14 "Армата".

Дали?

Дали руските учени са успели да изпреварят своите американски, британски и немски колеги в създаването на нови оръжия? Дали изобретателите от "Сколково" са успели да създадат процесори, работещи по-бързо, по-надеждно и по-точно от онези от Силиконовата долина при положение, че дори един смартфон не са създали досега? И как точно си го представя Путин това, държава, която произвежда "собствени" телевизори и перални с 90% китайски части, която дори няма технология да произвежда автомобили с ABS след изтеглянето на Рено от руския пазар и затова купувачите на новите Лади подписват задължение да не пътуват с нея извън Русия или поне не в Европа, където действат една торба изисквания за безопасност и екология? Точно като в добрите съветски времена: "Перални не можем да правим, автомобилите приличат на олекотена бойна машина, но пък за сметка на това имаме 15 000 танка". 

Въобще, ако се вярва на пропагандата на Путин, неговите учени работят денонощно за успеха на нацията, докато западните им колеги, преситени от големите си заплати са се отдали на гей-оргии и въобще не ги бива един катапулт да измислят, да не говорим за нещо по-сериозно.

Вие сериозно ли го вярвате това? 

Американският президент примерно (независимо кой е той), всяка година през януари има изказване в Конгреса озаглавено "За състоянието на съюза". Досега не съм чел някъде американски президент да се изтъпани пред двете камари на Конгреса и да почне да се хвали какви оръжия имат, какво се разработва и какво се произвежда. Просто не му е работа, има си военни за тази цел, те си знаят какво им трябва; има си министерство на отбраната, което планира и поръчва оръжия; има си и частни компании, които произвеждат тези оръжия. И ги произвеждат добре.

Да вземем като пример прословутите вече HIMARS. Не знам за американски президент, който да се е похвалил публично какви РСЗО имат. Просто ги доставиха на украинците и се оказа, че са по-далекобойни и по-неоткриваеми от прехвалените руски оръжия. И благодарение на HIMARS-ите украинците си върнаха Херсон, Харковска област, Змийския остров и прекратиха съкратиха отпуските на почиващите в Крим. 

Да оставим американските президенти, да се пренесем в Европа. Украйна е на път да получи танкове "Леопард 2" от страните от НАТО, основно от Полша и Германия. "Леопард 2" е германска разработка, но не съм чул немския канцлер да прави годишно обръщение към нацията и да им обяснява как чудното майсторство на немските учени и майстори им е позволило да произведат танк, който няма аналог в света. В същото време Русия започна войната в Украйна не с прословутия си танк Т-14 "Армата", а с Т-80У и Т-90, като благодарение на британските противотанкови снаряди NLAW много скоро и се наложи да премине на Т-72 във всичките му модификации и (е това вече беше върхът) на Т-62. 

Представяте ли си, излизаш да воюваш срещу оръжия с топлинно насочване с танк, който е създаден още преди тези оръжия да се приемат масово на въоръжение? 

А къде е прословутият танк "Армата"? 

Ми не знам, честно казано - преди години го извадиха за парада на Червения площад и той взе, че угасна пред трибуната и до там. Та никой не знае какво е станало с него от тогава насам. Великата ракета "Сармат", една бройка от които само е нужна и от Великобритания ще остане само спомен засега е на въоръжение единствено на "Сармат-мобил"-а, който обикаля из руските градове да повдига духа на нацията (кратко видео за дебили тук). 

Сериозни съмнения възникват дали въобще съществуват обявените от Путин оръжия, а ако съществуват колко от тях са приети на въоръжение в достатъчно количество, дали въобще ще излетят при пуск (това важи и за останалото руско оръжие). 

Иначе руснаците наистина имат едно оръжие, което няма аналог в страните от НАТО - самолетоносача "Адмирал Кузнецов", който съдейки по снимките му е на въглищна тяга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!