07 февруари 2024

Вечният член 58

 Тия дни в Русия се роди и разви следната драма: младата вдовица Анастасия Акиншина завела детето си на преглед в поликлиниката. Проблемът с момченцето бил в поведението му, което се влошило след новината, че татко му е убит на фронта в Украйна.

Заявлението на Анастасия Акиншина

Според думите на майката, 67-годишната педиатърка направила следния коментар: "Ами какво, драга, съпругът ти е бил законна цел на ВСУ!". Повтарям го, това е твърдението на майката. След прегледа обидената и огорчена вдовица написала донос до ФСБ по адрес на лекарката, обвинявайки я за казаното, което попада по текстовете от руския НК, третиращи дискредитацията на руската армия и разпространението на фейк-новини за нея. 

Последвала незабавна реакция: на 1 февруари цивилни полицаи от руския следствен комитет направили обиск в дома на педиатърката Надежда Буянова в духа на най-добрите традиции от годините на Ежов и НКВД. Кадри от това как изглежда жилището на лекарката можете да видите във видеото:

 

 Сега започва интересното: първо, случаят е дума срещу дума. Но според д-р Надежда Буянова тя не само че не е направила такъв коментар, но и в поликлиниката има запис от прегледа, тъй като това е практика там. Този запис нито е потърсен от силоваците, нито е взет под внимание впоследствие. Второ - по време на обиска не е допуснат да присъства адвокат на лекарката (как се е появил той в картинката не мога да кажа). Ето ви видео как стои отвън и не смее да влезе при клиентката си и как цивилните полицаи въобще не се трогват от присъствието му. Според техните думи, в случая на лекарката не и е нужен адвокат. Телефонът на лекарката е конфискуван без съдебна заповед и е прегледан от следователите. Какво точно търсят - селфи с Адолф Хитлер, преписка с Володимир Зеленски или данни за техниката, живата сила и бойния дух на руската армия в Украйна не е ясно. След обиска квартирата на жената е оставена нагоре с краката - счупени мебели, скъсани тапети, разхвърляни вещи навсякъде.


Жилището на д-р Буянова след нальота на руските следователи.
Тапетите са от времето на соца, мебелите са от времето на Брежнев 
най-малкото, дограмата въобще не е сменяна. Това е лекар, който
на 67 години все още работи.

Сами можете да видите и как извеждат от апартамента и д-р Буянова - крехка, 67-годишна възрастна жена, която едва ли е в състояние да окаже каквато и да било съпротива и едва ли е необходимо да я влачат насила. 

Оказва се, че в съвременната Руска федерация са живи порядките от "онези" години, когато да напишеш донос срещу съседа си, колегата си, собствения си роднина е лесно като 2 и 2 = 4. Едновремешния член 58 за антисъветска дейност е прероден в текстовете за дискредитация и против фалшивите новини за армията им. Случаите на такива доноси са десетки и стотици. Същността на доносите е още по-абсурдна.

 Но пък има и друга страна. 67-годишна жена е принудена все още да работи, вместо да е пенсионер. Квартирата и, вижте снимката вдясно, не е виждала ремонт от времената на перестройката, и то в най-добрия случай - мебелите, тапетите, килима, дограмата - всичко е от времето на соца. А той свърши преди над 30 години.

 

Според последните новини, Анастасия всъщност отдавна
е разведена със съпруга си, има деца от друг мъж, но
се е сетила за него покрай седемте милиона рубли (около
70 000€), които дават за загинал в Украйна.

Не е свършил само неокомунизмът, шестващ в необятната руска земя. Трудно ще стане, след като поколения и поколения руснаци са възпитавани с изкуството на доноса, с приказките, че човекът срещу теб е враг, шпионин, вредител. Няма как да бъде иначе, след като за 10 години още не могат да намерят убиеца на Борис Немцов, но за 67-годишната лекарка пращат моментално 4 гардероба и я разследват, все едно е убила Кенеди и папата заедно. 

Няма как да стане докато член 58-ми живее вечно там.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!