06 февруари 2024

Време за милост

 Последната книга на Гришам, която прочетох, и от която съм във възторг!

Не знам колко звезди, точки, бала да му сложа. Не 10 от 10, 20 от 10 са му малко! Страхотна история (както обикновено) но за разлика от досегашните му новели с продължение: 

  • В историята има нишка към "Сянката на чинара" - Порша работи в кантората на Джейк Бриганс нещо като секретарка/помощник и се готви да постъпи в Юридическия факултет на университета в Оксфорд. В края на книгата настъпва моментът на раздялата, Порша отива в Оксфорд и оставя една евентуална бъдеща връзка;
  • Основния сюжет в книгата е защитата на непълнолетно момче, убило мъжът, при който живее с майка си като защитна реакция на домашно насилие. Утежняващото в случая е, че Стюарт (убитият) е помощник-шериф, а действието се развива в окръг Форд (къде другаде) в Мисисипи. От една страна е домашното насилие, системния тормоз, и сексът с малолетната сестра на Дрю (момчето) Кийра (това със секса с тийнейджърките в американската литература ми е малко като едно време руски филм без кон, без чай и без влак няма), от другата все пак е убийството на служител на закона. 
  • Паралелно с делото на Дрю Джейк Бриганс води дело и срещу железопътна компания, с чийто влак е станала катастрофа, отнела животите на 4-членно семейство, от което единствения оцелял е третото им дете, което не е пътувало с тях. Джейк намира проучва всички свидетели, намира всеки един от тях, но само един остава енигма почти до края, когато нает от Джейк детектив го открива и разпитва. Показанията не са в полза на Джейк и той решава да не го обявява пред ответната страна и съдията. Проблемът е, че свидетелят изведнъж решава да провери какво става с това дело и дава показания пред адвокатите на ЖП-компанията, което застрашава изхода на делото за Джейк. Още една връзка към евентуално продължение на книгата.
  • Финално, Джейк е пред банкрут, а с жена си решават да осиновят детето на Кийра (което е от Стюарт), като се споменава и евентуално напускане на Клантън. Интересно ще е да се разбере какво ще стане с него.

Като цяло, чете се на един дъх. Отдавна не съм правил ревюта на книги, които съм прочел, но тази си заслужава.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!