04 август 2011

Вътрешна проверка ООД


Полицаят от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов, който пръв подаде сигнал, че автомобилите на фирми, които правят дарения на МВР, не се спират, е бил принуден да напусне работата си след натиск.Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. 
Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата. Заплатата идва от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба", категоричен е Иванов.
А обществото, по стар навик, мълчи гузно. Обществото се самозалъгва, че е назначена Вътрешна проверка. Думите "Вътрешна проверка" са повтарят като мантра, като самохипноза.  Обществото чака със затаен дъх резултатите от вътрешната проверка. Може и да докаже нещо, знае ли се?
Щото на обществото така му изнася. Обществото ще се поорганизира в интернет, ще по протестира, ще събере 2-3 групи във фейсбук, които ще протестират, но когато някой каже "Хайде да предприемем нещо конкретно", обществото ще изчезне. Обществото е свикнало с института на вътрешната проверка още от времето на комунизма и не му изнася да я елиминира.
Що за общество е това, което ще търпи 4 години полуобразовани и видно некадърни лидери, ще примлясква и ще мижи на глупостите им? Ще ги преглъща на сухо с мисълта "А бе, лъжете ни, ама нейсе, вярваме ви", след 4 години ще ги изпрати в запас и чак тогава ще се сети, че някой му е отварял, на обществото, на сила очите за тия двамата?
Помните ли Ревизоро? Какво стана с него? Какво стана със сигналите и явните схеми на корупция, които той очерта?
А помните ли Ахмед Доган и неговите обръчи от фирми? Възможно ли е такъв човек все още да е народен представител? Че кое му е народното и кого представя? 
А какъв е въобще смисълът на вътрешната проверка, ако не е да се замажат следите? Че какъв е смисълът от нея, след като самият Константин Иванов казва: "Някой от бТВ се обади за материала и списъците бяха свалени". Това някак си много приятно се връзва с въпроса на Тъпанаря от Банкя преди година към главните редактори на медиите у нас - "Оказва ли се натиск върху медиите?" И медиите, страдайки масово от Алцхаймер, в един глас ревнаха "Нееееееееееееее!" толкова категорично, че дори създадоха впечатление, че те  тормозят премиера с sms-и, а не той тях.
А ако трябва да нарека неща с истинските им имена (всъщност, защо ако трябва?) - тази склонност у бизнесмените към спонсориране на "нашата полиция ни пази" си е чиста проба най-обикновен рекет. Дори корупция не е, щото размерът и е прекалено кокошкарски. И че тези дарения, а и не само те, са всъщност евтин балкански трик за източване на някой и друг лев от бизнеса.
А всъщност май бизнеса няма нищо против. Бизнесът на всичко е готов, стига да не му пречат.
Няма ли обществото най-накрая да каже - "Хайде да направим независима външна проверка!"? На никой ли не му се иска когато бедните и гладни момчета от провинцията облекат сините полицейски униформи, наистина да защитават обществения интерес. На никого ли не му се иска полицаят да е полицай, а не униформен рекетьор. Не е ли време да си кажем, че тия работи с вътрешни проверки няма да се оправят. 
А що самото общество не си направи една вътрешна проверка и да види защо, аджеба, тия всичките бизнесмени се избиват да даряват бензин на МВР. И после да се чудим що е скъпо горивото у нас? Как пък един не се нави да дари примерно, Министерството на земеделието. Или пък на образованието.
Или май са дарени, ама ние не знаем още?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!