14 септември 2011

Според тоягата

Познавате ли я? Това е кучката Мима. Тя стана много известна с печалната си съдба - която, наистина го признавам - адски садистично е да отрежеш краката на живо същество. Съдбата на Мима предизвика буря от човеколюбиви животнолюбиви чувства у народонаселението, особено у природолюбителите. То не бяха групи по фейсбук, то не бяха демонстрации. Животнолюбителите се развихриха, демонстрираха, с лекота наричаха животнонеобичащите "Изроди", "Уроди", "Садисти" и прочие подобни термини. Народното събрание прие Закон за защита животните, така го прие, че преЦедателката Цецка не разбра съвсем за какво става въпрос, и леко се изложи като кифладжийка.
И таман го приеха закона за животинките, таман се успокоиха природозащитниците, а извергите се изпокриха в миши дупки от дългата ръка на закона, таман да се наредят нещата и  - хоп, язък, някой не е чел закона и пак се почна!
Само че ...
Разните му там "4 лапи" (не гледайте горната снимка, не са там) и прочие природозащитни организации и фейсбук герои се крият като мишки когато стане обратното - когато човек пострада от куче. Всъщност, на тях това не им е работа и не е редно да ги намесвам в случая, ама някак си става гадно когато вдигат шум до Бога за някакво си въшлясало псе, а когато пострада човек да се обясняват и да мигат на парцали.
А общините и полицията?
Кога най-сетне ще имаме общински служби, които ще имат точен регистър на всички живеещи в общината им кучета - и дребни, и опасни породи? 
Кога най-сетне ще имаме полиция, която ще глобява за пуснат на воля да тича доберман, питбул или ротвайлер?
Помните ли ето този случай? Или вече го забравихте, защото "4 лапи" не шумяха тогава по случая? Или защото не беше вашето куче, или още по-малко - вашето дете?  А този случай помните ли? А знаете ли аз колко случая помня, за които няма линк в нета? А колко пъти ви се е случвало ротвайлер, питбул, доберман, ризеншнауцер или въобще някакво куче, пуснато на свобода да тича от собственика си, да се спусне озъбено към вас и да ви лае, а собственикът му разсеяно да ви каже "Спокойно, то не хапе"?
Що трябва да чакаме поредният случай, когато някое куче ще убие я дете, я жена, я бездомник - за да се сетим че нещо не е наред? 
Не е ли малоумно за някакво си куче, пострадало от ненормалник Народното събрание да приема ударно закон, а в същото време когато ротвайлер напада хора (в първия посочен случай, и се оказа че не му е нито за пръв, нито за последен път - след няколко седмици пак се прояви същото куче и чак тогава го приспаха) общинарите да вдигат ръце и да се обясняват, че по закон могат само да глобят собственика с до 200 лв глоба. То много бе... И вместо да го хванат юнака, да му друснат едно обвинение за безотговорно гледане на животно (не го е дресирал както трябва), за опит за непредумишлено убийство (че какво друго да е?) плюс тлъсти глоби за разхождане без намордник и къс повод; вместо да пратят де що има полицаи една седмица да проверяват и глобяват всякакви кучкари - те, общинарите, които сме избрали да ни защитават и да ни направят живота по-лесен и по-удобен - те мигат на парцали. 
И знаете ли колко ме интересува в момента убитото детенце циганче ли е, българче ли е? Дете е, на годините на сина ми. 
Кучето скача според тоягата. Май е крайно време да я сменим.

2 коментара:

  1. Кучето-убиец, както и човекът-убиец са плод на средата си и възпитанието си, на неглижиране и насилие. Преди всеки един инцидент с домашно куче, за който чуваме по новините, собственикът е имал много знаци за наближаващото нещастие и е пропуснал възможности да вземе мерки и поне чисто физически да предоврати нещата. Винаги вината е у собственика!

    Нещата не са деца vs. кучета. Поне не би трябвало да бъдат. Децата трябва да са спокойни, защитени, здрави, без значение дали са циганчета или българчета, а кучетата имат право на достоен живот при любящ стопанин, без да им се режат краката. Точка. А държавата трябва да подсигури всичко това чрез строго следене за изпълнение на закона, глоби, затвор и каквото трябва там.

    Собственик съм на една от гореизброените породи. Отговорен собственик, смея да заявя. Погрижила съм се да отгледам дружелюбно и спокойно животно, работим с професионален треньор за послушанието. Днес цял ден ми е чоглаво, и заради горкото дете, и защото аз ще съм обект на още по-голяма омраза, задето някой нещастник не е знаел как да си възпита кучето и да си опази детето.

    ОтговорИзтриване
  2. Е да, с това съм съгласен - само че въпросът е вече е до личната отговорност и възпитание на собственика. И ето защо искам да имам полиция, а не униформени путьовци - колкото и да е безотговорен един собственик, колкото и да не вижда и да не усеща, че кучето му е агресивно, като си позволи един път да го пусне без повод на улицата, да му треснат от воле една глоба, ама веднага.
    Че я да си направим експеримент, да идем в едно малко градче от рода на Копривщица, Котел, Годеч или Ловеч и Плевен дори, защо трябва да е малко градчето - и да попитаме в общината колко кучета са регистрирани?
    Знам че човекът е виновен в такива случаи, но си има инструменти да се контролира това.

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!