01 септември 2011

Çok guzel*!

Мнозинството у нас смята, че турската музика е 100% зурни, тъпани и маанета. Чиста чалга от извора. Разликата е, че турците са повлияли с музиката си върху музиката на останалите народи, които са били част от Отоманската империя. Дори "Къде си вярна ти, любов народна?" е български текст върху турска любовна песен. На мен лично ми се е случвало да гледам турския сателитен канал TRT Canli след полунощ и вместо евтини холивудски бози или откровено порно турците пускат тяхна народна музика. На една сцена са седнали музиканти с автентични народни инструменти - няма йоники, няма саксофони, няма електрически китари. Зад тях в полукръг са застанали хористи - отляво мъже, отдясно жени. В центъра пък пее солист, ако песента изисква солист. Ако не, пее си я хорът. И звученето, колкото и невероятно да е, няма нищо общо с представата ни за Турция. Нито пък с чалгата.
Та точно това търсех в youtube, но попаднах на Петек Динчоз. Не всичко и е за слушане, но разликата е, че тя прави поп-парчета, които след съответната обработка отсам границата вече звучат достатъчно мазно и ти се приисква да удариш 1-2 ракии, да си поръчаш 3-ка кебапчета с пръжени картофи и студена бира. 
Затова избрах най-дискотечно звучащото парче на Петек - първо, че тя е достатъчно красива, второ - турската музика не е само Таркан.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Çok guzel - много красива

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!