02 септември 2014

Защо не загина при Ахелой?

Визитна картичка като слънце - инженер, доктор, генерал, кмет!
Тогава поканих румънския премиер заедно с еврокомисарите от Румъния и България, отидохме при Барозу, молихме се както Никифор не се е молил навремето на Ахелой, и накрая, слава на президента Барозу, удължи ни с една година срока
Бойко Борисов, на откриване на детска градина в Русе.

Само за сведение на посрещачите, Никифор І Геник е византийски император, загинал в битката при Върбишкия проход през 811 г. От неговия череп хан Крум си е направил обкована със злато чаша. Битката при Ахелой е друга бира, тя първо е почти 100 години по-късно и второ, в нея византийските войски не са предвождани от императора, а от неговия военачалник Лъв Фока. Следващият византийски император, който е загинал на бойното поле (не точно, бил е пленен, но като цяло е детрониран) е Теодор Комнин чак през ХІІІ в.
Както и друг път съм казвал, то това да не е устройство на коф-помпа или размер на фуражка, че да го знае Бойко? Не знам как е станал инженер и по какво е доктор, а генерал го направи Царят, щото му беше гавазин по едно време и за това много-много акъл се не иска.
Вероятно така е изглеждала главата на Никифор след битката при Върбишкия
проход
Лошото е, че масовата част от населението у нас трудно отсява зърното от плявата. За тях ще остане рязането на лентичката (Бойко!), детската градина (пак Бойко!) и че Бойко е ходил да моли за нещо си Барозу, и е фанало дикиш. А бе въобще, ако не е бил той, Бойко ... 
Че Бойко е скаран с историята ни стана ясно когато заспа в Осло на церемонията по случай 100 - годишнината от началото на Първата световна война. Там, хайде, то това Европейска история, къде да я знае момчето? Ама все пак българската история да знаеш на ниво "кандидатстудент" и да имаш мераци за нещо повече от гавазин - то не е и смешно и жалко вече. 
А ние можем само да кажем с въздишка: "Бедни ми, бедни, Никифоре, защо не загина при Ахелой?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!